Tulosta sivu
Sosiaali- ja terveyspalvelut

Isyyden tunnustaminen

 

Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyys vahvistetaan isyyden tunnustamisella tai oikeudenkäyntiteitse, jolloin oikeus päättää riita-asiassa lapsen isyyden vahvistamisesta. Lapsen synnyttyä mies voi tunnustaa isyytensä lastenvalvojan luona. Isyyden selvittämisestä ja tunnustamisen vastaanottamisesta huolehtii äidin kotikunnan lastenvalvoja. Äidille varataan tilaisuus tulla kuulluksi tunnustamisen johdosta. Isyysasioiden perustana on isyyslaki, jolla säädetään lapsen oikeudellisesta asemasta isäänsä nähden. Isyyslain tavoitteena on lapsen oikeus biologiseen isään. Tarvittaessa isyyden selvittämiseksi voidaan tehdä DNA-tutkimus.

 

Isyyden tunnustamisasiakirjat lähetetään maistraattiin vahvistettavaksi. Maistraatin vahvistettua isyyden syntyy lapsen ja isyyden tunnustaneen miehen sekä tämän sukulaisten välille oikeudellisesti pätevä sukulaisuussuhde. Lapsella on sen perusteella oikeus saada elatusta äidin lisäksi myös isältään. Lapselle tulee myöskin oikeus periä isänsä ja isänpuoliset sukulaisensa. Lapsi saa oikeuden tavata isäänsä ja lapselle voidaan valita isän sukunimi isyyden vahvistamisen jälkeen.

 

Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen huoltaja on äiti mutta halutessaan molemmat vanhemmat voivat olla huoltajia tekemällä yhteishuoltosopimuksen, jonka asioita hoitava viranhaltija vahvistaa.

 

Isyyden selvittämiseksi sosiaalityöntekijä-lastenvalvoja ottaa yhteyttä äitiin parin viikon sisällä lapsen syntymästä. Isyys selvitetään yleensä yhden henkilökohtaisen käynnin aikana. Vahvistamisprosessiin on hyvä varata aikaa pari viikkoa.

 

 

© Sallan kunta Nettitaivas Oy