Etusivu >> Kylät >> Karhujärvi
Tulosta sivu

Karhujärvi - kylätoimikunta

 

 

Alueen kylät: Karhujärvi

 

Kuvaus: Etelä-Sallassa viitostien varrella, Suomutunturille 15km, Kemijärvelle 56km, Kuusamoon 86km. Karhujärven myllyn rauniot, Salpalinja, Riutukan uittotukikohta, Härkäharjun luontopolku, Suomujärvi, Mooseksen kuru.

 

Historia


Karhujärven ja Hietajärven välissä Niskakoskessa oli mylly – sahalaitos vuosina 1928 – 1944 jonka palveluja käyttivät pääasiassa lähikylien asukkaat, mutta asiakkaita kävi hyvinkin kaukaa. Sota-aikana Karhujärvellä asusti suuri joukko Saksalaisia sotilaita, heillä oli autokorjaamo ja pilketehdas Myllyvaarassa. Saksalaiset saivat sähkön mylly - sahalaitokselta.

 

Saksalaiset polttivat sodan lopussa syksyllä 1944 mylly – sahalaitoksen, sekä koko kylän ja kylällä sijaitsevan lastenkodin. Mylly – sahalaitosta ei rakennettu enää sodan jälkeen. Eikä myöskään lastenkotia.

 

Vuosina 1934 – 1939 Sallan seuduilla oli suuria tukkisavottoja, tukkia kuljetettiin talviaikaan idän suunnalta Suomulahteen odottamaan kesää ja uittoa. Hautajärven tien kapeuden vuoksi aurattiin Karhujärven ja Hietajärven jäälle leveämpi talvitie. Vahinkojakin sattui jäätiellä; 1939 jää petti ja auto upposi Karhujärveen tukkikuormineen. Tässä autosavotassa saatiin sotaa edeltävän ajan suurin tukkikuorma, tukkien määrä 68kpl ja 638 kuutiojalkaa.

Karhujärven (Hietajärven) kylässä oli aikoinaan suuri Salon tila, rakennettu 1910 jota aikalaiset kutsuivat Erämaakartanoksi. Tilalla oli kolme päärakennusta, kaksi isoa ja yksi pieni rakennus. Erilaisia rakennuksia oli yhteensä 26kpl. Raivattua viljelysmaata oli 8 ha joka oli suuri määrä niihin aikoihin.

 

1920–1930 -luvulla Karhujärvellä oli suuria savottoja, tilalta myytiin monenlaisia ruokatuotteita ja vuokrattiin majoitustiloja. Tila tunnettiin vauraudestaan silloin.

Sallan kotiseututalo on Salon tilalta tuotu toinen päärakennus.

Asukasmäärä: Kesän aikana n. 50, talviaikana n. 20.

 

Yritykset ja niiden toimialat (myös maatilat):

Huhtala S. ky - Maansiirtourakointia

 

Karhujärven kelopirtit – Mökkivuokrausta

 

Martti Sinisalo – Mökkivuokrausta

 

Taisto Kuusela – Mökkivuokrausta

 

Timo Kuusela – Mökkivuokrausta

 

Kotisivut: http://www.karhujarvi.fi/

 
© Sallan kunta Nettitaivas Oy