Tulosta sivu

Näyttelyt

 

Museon perusnäyttely kulkee aikamatkana 1900-luvun alusta aina 1960-luvulle asti kertoen Kuolajärven eli Sallan historiaa. Kuolajärven pitäjän nimi muuttui Sallaksi vuonna 1936 kirkkoherra Erkki Koiviston aloitteesta. Näyttely jakaantuu kolmeen osaan.

 

Elämää Vanhassa Sallassa 

 

Näyttelyn ensimmäisessä osassa kerrotaan vuosisadan alun elämästä Kuolajärvellä. Tärkein elinkeino oli maatalous; metsästys ja kalastus hyvänä lisänä. Myös porotaloutta harjoitettiin. Metsätalous suurine hakkuutyömaineen tarjosi paikallisille asukkaille tarpeellisia lisäansioita. Levottomia aikoja koettiin jo ennen toista maailmansotaa. Rajan pinnassa on aina liikehditty puoleen ja toiseen ja erityisesti Suomen itsenäistymisen jälkeiset vuodet olivat myös Kuolajärvellä vaiherikkaita kassinajoineen, läskikapinoineen sekä Muurmannin legioonalaisineen.

 

Sota-aika

 

Näyttelyn toisessa osassa siirrytään sota-aikaan. Talvisodan alkaminen muutti Sallan elämän ratkaisevasti. Kodit ja kotiseudut jouduttiin jättämään lopullisesti. Sotavuodet olivat hyvin raskaita taisteluineen ja evakkomatkoineen. Jatkosodan aikana päästiin jo palaamaan entisille seuduille, mutta Lapin sota tuhosi kuitenkin lopullisesti kaiken entisen. Sodan seurauksena pitäjän pinta-ala kutistui puoleen entisestä. Jatkosota-osio on uusittu keväällä 2015.

 

Katajainen kansa

 

Näyttelyn kolmannessa osassa keskitytään jälleenrakennukseen, joka oli valtava urakka. Hävitetyt kylät piti rakentaa uudelleen sekä aivan uusia vastikekyliä pystytettiin rajan taakse jääneiden kylien tilalle. Ankaran työn tuloksena Sallasta tuli kuitenkin maan suurimpia maidontuottajakuntia 1960-luvulla. Aikamatka museossa päättyy tuohon maatalouden kulta-aikaan.

 

"Kuolajärvestä Sallaksi 80 vuotta sitten"

 

Näyttely keskittyy esittelemään paitsi kunnan nimenmuutoksen taustaa myös sallalaisia henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet Kuolajärvi-nimisessä pitäjässä.  Näyttelyssä kerrotaan tarkemmin esimerkiksi nimenmuutoksen ”isän”, sallalaisen kirkkoherra Erkki Koiviston elämästä. Muita näyttelyssä esiteltäviä henkilöitä ovat erämies Arvid ”Arviiti” Alatalo, taiteilija Maija Kellokumpu, kauppias Matti Alapeteri ja opettaja Lyydia Ovaskainen. Myös yleisö voi jättää omia ehdotuksia merkittävistä sallalaisista henkilöistä, joiden tarinoita voitaisiin museon näyttelyissä tuoda esiin. 

Suuri Ruotsiin muutto ja Arvet -näyttely

 

Vuoden 2015 teemanäyttely liittyi suureen muuttoaaltoon 1960-70 -luvuilla. Se kertoi tarinoiden, esineiden ja valokuvien avulla Sallan suurista Ruotsiin muuton vuosista 1960-70 -luvuilla. Mukana oli myös Ruotsinsuomalaisten arkiston Arvet-näyttely, joka koostuu 15 haastattelusta julistemuodossa.

 

Lisätietoa näyttelystä sekä kuvia löydät 

TÄÄLTÄ. 

 

Tutustu Pientilalta mannan maahan - tarinoita sallalaisten Ruotsiin muutosta -julkaisuun TÄSTÄ.

 

Hiihtohistoria-näyttely Rajakievarissa

 

Rajakievarin kamariin koottu hiihtohistoria-näyttely kertoo tiivistetysti hiihtämisen historiasta Sallassa tekstein, kuvin ja esinein. Sallaa on kutsuttu hiihtämisen alkukodiksi - eikä suotta, sillä näyttelykin alkaa Sallasta löydetystä Suomen vanhimmasta suksesta. Muinaissuksien lisäksi näyttelyssä tarkastellaan maastohiihdon siirtymistä tasamaalta tunturiin, alppihiihdon muotoutumista lajina sekä nostetaan esiin merkittäviä hiihtotapahtumia Sallassa vuosien varrella.

 

Tutustu tallenteeseen ensimmäisistä syöksyhiihdon ja pujottelun SM-kisoista TÄSTÄ.

 

Sata kuvaa Sallasta -verkkonäyttely

 

Sallan kunnan kulttuuripalvelut järjestää Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ja Sallan kunnan 160-vuotisen juhlavuoden kunniaksi valokuvakeräyksen sekä verkkonäyttelyn. Yhdessä sallalaisten, entisten sallalaisten ja museon kanssa luodaan katsaus Sallan monipuoliseen historiaan valokuvien muodossa.

 

Valokuvakeräyksen ja verkkonäyttelyn kautta halutaan luoda yhteisöllisyyden tunnetta ja osallistaa sallalaisia, mutta myös auttaa ihmisiä hahmottamaan omien sukupolviensa ja Suomen historiaa. Kerätyt valokuvat tallennetaan digitaalisesti Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon kokoelmiin.

 

Verkkonäyttelysivusto avataan yleisölle huhtikuun alussa. Kuvia lisätään näyttelyyn pitkin juhlavuotta - kunnes koossa on sata kuvaa Sallasta.

 

 

Verkkonäyttelyyn pääset TÄSTÄ.

  

 

 

 

 

 

 

© Sallan kunta Nettitaivas Oy