FI EN
Slide

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatusta järjestetään Sallassa Kinttalanharjun varhaiskasvatuskeskuksessa (yhteystiedot ovat sivun lopussa alhaalla).


Meijän hyvä arki keskellä ei mitään – Sallassa kaikilla on väliä

Voit seurata meidän toimintaamme instagramissa

@sallanvarhaiskasvatus

#sallanvarhaiskasvatus

#meijänpedagogiikka

Sallan varhaiskasvatuksen esite (taitettava)


Varhaiskasvatukseen haetaan sähköisesti alla olevan linkin kautta.

Daisy-varhaiskasvatuksen asiointipalvelu

Kun sähköinen hakemus on tehty, perheeseen otetaan yhteyttä ja sovitaan käytännön järjestelyistä, kuten lapsen tutustumisesta varhaiskasvatukseen, ryhmästä sekä mahdollisesta vuorohoidosta.

Mitä varhaiskasvatus on?

Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta. Se on suunnitelmallista ja tavoitteellista, ja siinä painottuu erityisesti pedagogiikka eli kasvatus ja opetus. Varhaiskasvatus kattaa lapsen elämän ensi vuodet vauvaiästä perusopetuksen aloittamiseen asti. Kaikilla lapsilla on oikeus varhaiskasvatukseen, myös esiopetuksessa olevilla.

Varhaiskasvatuksella on monia tehtäviä. Se muun muassa tukee lapsen kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista yhdessä lapsen, huoltajien sekä ammatillisen ja monialaisen yhteistyöverkoston kanssa. Varhaiskasvatus tukee huoltajia kasvatustyössä sekä edistää lasten yhdenvertaisuutta ja ehkäisee syrjäytymistä. Varhaiskasvatus luo perustaa elinikäiselle oppimiselle.

Sallan varhaiskasvatuksen lähtökohtana ja tavoitteena on hyvinvoiva sallalainen lapsi, joka tuntee olonsa kotoisaksi omana itsenään, kunnioittaa toista ihmistä, luontoa ja eläintä, ja joka haluaa oppia lisää.

Varhaiskasvatuslain mukaiset tavoitteet varhaiskasvatukselle

Varhaiskasvatuslaki

Varhaiskasvatuksen hyvä alku

Varhaiskasvatuksen aloittaminen tuo mukanaan paljon uutta erityisesti lapselle, mutta se muokkaa samalla koko perheen arkea. Miten valmistautua tähän muutokseen? Mitä huoltajien olisi tärkeää tietää?

Lue lisää tästä vanhempainliiton oppaasta, joka kertoo varhaiskasvatuksen aloitukseen liittyvistä käytännön asioista sekä lyhyesti varhaiskasvatuksen lainsäädännöstä sekä valtakunnallisesta varhaiskasvatussuunnitelman perusteista, joka velvoittaa ja ohjaa jokaisen varhaiskasvatusyksikön toimintaa.

Voit lukea lisää varhaiskasvatuksen aloituksesta myös Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta.

Varhaiskasvatussuunnitelma

Sallan kunnan varhaiskasvatussuunnitelmassa eli vasussa kerrotaan muun muassa varhaiskasvatuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet, toimintakulttuuri, toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen sekä lapsen kehityksen ja oppimisen tukeen liittyvät asiat. Suunnitelma perustuu valtakunnalliseen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja varhaiskasvatuslakiin.

Sallan kunnan paikallista vasua tehdessä henkilöstö on kehittänyt ”meijän pedagogiikkaa”. Meijän pedagogiikka perustuu valtakunnalliseen vasuun, mutta sisältää paikallisen näkökulman varhaiskasvatuksen toteuttamiseen Sallassa. Meijän pedagogiikka pohjautuu lapsi- ja perhelähtöiseen työskentelyyn. Se sisältää arvot ”Juuret Sallassa” ja ”Enemmän yhdessä”, jotka kuvaavat perinnettä, kulttuuria ja ympäristöä sekä yhteistyötä arvostavaa tapaa hoitaa, kasvattaa ja opettaa lasta. Meijän pedagogiikassa painottuvat leikki, projektityöskentely ja sitä myötä osallisuuden vahvistaminen, joustavat ryhmittelyt, sallalaiset perinteet, luontokasvatus, kestävän elämäntavan kehittäminen sekä positiivinen pedagogiikka.

Jokaiselle lapselle laaditaan myös oma varhaiskasvatussuunnitelma eli lapsen vasu yhdessä lapsen ja huoltajien kanssa. Vasussa sovitaan yhdessä siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä kehitystä, oppimista ja hyvinvointia edistetään.

Lapsen vasu on prosessi, joka alkaa lapsen aloittaessa varhaiskasvatuksen ja päättyy hänen aloittaessaan esiopetuksen/perusopetuksen. Lapsi osallistuu oman varhaiskasvatussuunnitelmansa tekemiseen. Kasvattajat mahdollistavat tämän esimerkiksi käyttäen kuvia, piirtämistä, haastatteluja, valokuvaamista yms. Tarvittaessa vasun laatimiseen osallistuu myös monialaisen tiimin jäsen. Keskustelemme yhdessä toiminnalle asetetuista tavoitteista ja menetelmistä niiden saavuttamiseksi ja kirjaamme ne lapsen vasuun käyttäen lapsen vahvuuksia sekä positiivista pedagogiikkaa lähtökohtina. Tavoitteet asetamme aina varhaiskasvatuksen toiminnalle ja ympäristölle eli suunnittelemme ja arvioimme, miten me kasvattajat toiminnallamme vastaamme lapsen tarpeisiin ja miten me tuemme lasta sekä miten oppimisympäristöt tukevat lapsen
kehitystä ja oppimista. Arvioimme yhdessä lapsen ja huoltajien kanssa lapsen vasun vähintään kerran vuodessa ja tarvittaessa useammin

Vasuun kirjataan myös lapsen mahdollinen kehityksen ja oppimisen tuki ja sen toteuttaminen. Vasua arvioidaan yhdessä huoltajan kanssa vähintään kerran toimikauden aikana sekä aina lapsen tilanteen niin vaatiessa.

Sallan varhaiskasvatussuunnitelma 2022

Sallan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli

Sallan varhaiskasvatuksen maskotit
Monipuoliset työtavat varhaiskasvatuksessa

Päivityksen alla…

Lapsen tuki

Päivityksen alla…

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda

Varhaiskasvatuksen tietovarantoon (Varda) kerätään tiedot varhaiskasvatuksessa olevista lapsista ja heidän huoltajistaan, toimipaikoista sekä varhaiskasvatuksen henkilöstöstä. Varda on otettu käyttöön vaiheittain ajalla 1.1.2019–1.9.2020. Tietojen tallentamisesta Vardaan määrätään varhaiskasvatuslaissa (540/2018). Vardaan tallennettua tietoa voidaan hyödyntää niin kunnallisessa kuin valtakunnallisessa kehittämisessä ja päätöksenteossa.

Mikä on Varda -esite

Lue lisää Vardasta tästä linkistä

Varda-kansalaisnäkymä lapsen huoltajalle

 

Varhaiskasvatuksen maskotit Salla-tunturilla

 

Varhaiskasvatuksen virkatut maskotit

Sallan kunnan varhaiskasvatus on syksyllä 2023 ottanut suuren askeleen kohti kestävämpää tulevaisuutta ja liittynyt Vihreä Lippu -ohjelmaan. Vihreä Lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja kansainvälinen ympäristömerkki päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja vapaa-ajan toiminnalle. Ohjelman osallistujille myönnetään Vihreä Lippu -sertifikaatti osoitukseksi toiminnan jatkuvasta kehittämisestä kestävämmäksi. Vihreä Lippu ohjaa pitkäjänteiseen, tulokselliseen ja innostavaan toimintaan.

Varhaiskasvatuksen laatu, arviointi ja kehittäminen sekä huoltajien muistutusoikeus

 

Meijän hyvä arki keskellä ei mitään – Sallassa kaikilla on väliä

Lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Laadukkaan yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen toteuttamista määrittää Sallan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma. Toimimalla suunnitelman mukaisesti varmistamme jokaisen lapsen oikeuden saada laadukasta varhaiskasvatusta.

Varhaiskasvatuslaissa (540/2018 §24) on säädetty varhaiskasvatuksen arvioinnista seuraavanlaisesti: “Varhaiskasvatuksen arvioinnin tarkoituksena on turvata varhaiskasvatuslain tarkoituksen toteuttamista ja tukea varhaiskasvatuksen kehittämistä ja edistää lapsen kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin edellytyksiä. Varhaiskasvatuksen järjestäjän ja tuottajan tulee arvioida antamaansa varhaiskasvatusta sekä osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Arviointien keskeiset tulokset tulee julkistaa.”

Laadukkaassa varhaiskasvatuksessa mahdollistetaan leikki ja oppiminen kaikissa tilanteissa sekä hyödynnetään sensitiivistä vuorovaikutusta, välittävää huolenpitoa, lasten mielenkiinnon kohteita ja oppimisympäristöjen rakentamista yhdessä lasten kanssa.

 

Kehittävä arviointi osana laadukasta varhaiskasvatusta

Arvioinnilla mitataan toimintaa ja sen vaikuttavuutta. Sallan kunnan varhaiskasvatuksen laatua arvioidaan ja kehitetään systemaattisesti kehittävän arvioinnin perustein. Kehittävä arviointi on tärkeä osa laatua, sillä sen avulla löydetään toiminnan vahvuudet ja samalla myös kehittämisen kohteet. Kehittävän arvioinnin lähtökohtana toimii arvioinnin näkeminen luonnollisena osana varhaiskasvatuksen toimintaa. Kehittävässä arvioinnissa arvioinnin koko prosessi ja sitä seuraava toiminnan kehittäminen nähdään tuloksia tärkeämpinä.

 

Arviointitiedon kerääminen ja hyödyntäminen

Varhaiskasvatuslain (540/2018) mukaisesti Sallan varhaiskasvatuksen laadun arviointiin osallistuvat lapset, huoltajat sekä varhaiskasvatuksen henkilöstö. Toiminnassa hyödynnetään pedagogista dokumentointia, keskusteluita, kuvakortteja yms., jotta lasten osallisuus arviointiin varmistetaan. Huoltajien osallisuutta tuetaan mm. päivittäisillä keskusteluilla lapsen päivästä, vasu-keskusteluiden avulla, erilaisilla eteiskyselyillä/palautelaatikoilla sekä asiakastyytyväisyyskyselyillä. Varhaiskasvatuksen henkilöstö arvioi systemaattisesti omaa päivittäistä toimintaansa, jonka lisäksi tiimikokouksissa reflektoidaan yhdessä ryhmän toimintaa suunnitelmallisesti varhaiskasvatuksen opettajan johdolla.

Arvioinnin kohteena ovat lapsen varhaiskasvatusympäristö, henkilöstön pedagoginen toiminta, toimintakulttuuri sekä näiden yhdessä luomat lapsen oppimisen, kehityksen ja hyvinvoinnin edellytykset.

 

Valssi – varhaiskasvatuksen laadunarviointijärjestelmä osana arviointitiedon tuottamista

“Valssi on kansallinen laadunarviointijärjestelmä, jonka tarkoituksena on tukea järjestäjiä ja palveluntuottajia heidän laadunhallinnassaan. Valssi on monipuolinen digitaalinen palvelu, jolla voidaan toteuttaa arviointitiedonkeruita, saada toimijakohtaisia arviointiraportteja, tuottaa arvioinnin toimipaikkakohtaisia yhteenvetoja sekä julkaista toimijan lakisääteisiä arviointituloksia.” (Karvi, kansallinen koulutuksen arviointikeskus.)

Sallan varhaiskasvatuksessa on otettu Valssi käyttöön osaksi laadunhallinnan kokonaisuutta. Vuodesta 2024 alkaen käytämme Valssi -arviointityökaluja osana varhaiskasvatuksen laadun arvioinnin ja kehittämisen kokonaisuutta. Valssin avulla toteutetaan tiedonkeruuta, raportoidaan tietoa sekä julkaistaan lakisääteisiä arviointituloksia.

 

VANHEMPIEN MUISTUTUSOIKEUS

Lapsella on oikeus laadukkaaseen ja turvalliseen varhaiskasvatukseen. Huoltajilla saattaa kuitenkin joskus nousta kysymyksiä toiminnasta tai tyytymättömyyttä toimintaan. Mikäli mikä tahansa asia mietityttää teitä, niin otattehan matalalla kynnyksellä ensin yhteyttä varhaiskasvatuskeskuksen henkilökuntaan. Jos asia ei kuitenkaan mielestänne ratkea keskustellen, on vanhemmilla/huoltajilla mahdollista tehdä asiasta varhaiskasvatuslain (540/2018, 54§) mukainen muistutus toiminnasta vastaavalle varhaiskasvatusyksikön johtajalle, toimipaikan vastuuhenkilölle tai kunnan varhaiskasvatuksen johtavalle viranhaltijalle.

Muistutuksen voi tehdä vapaamuotoisesti kirjeenä. Muistutukseen annetaan kohtuullisessa ajassa (yleensä 1-4 viikkoa) kirjallinen vastaus, josta selviää, miten muistutusasiaa on selvitetty ja millaisia jatkotoimia on mahdollisesti suunniteltu/tehty.

Muistutukseen annettuun vastaukseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Muistutuksen tekeminen ei vaikuta oikeuteen kannella asiastaan valvovalle viranomaiselle.

Mikäli asiassa ei ole tehty muistutusta, vaan suoraan kantelu ja valvontaviranomainen arvioi, että kantelu on kuitenkin tarkoituksenmukaisinta käsitellä muistutuksena, niin viranomainen voi siirtää asian kyseiseen varhaiskasvatusyksikköön tai varhaiskasvatuksen johtavan viranhaltijan käsiteltäväksi. Siirto tulee tehtävä välittömästi arvion tekemisen jälkeen ja siitä tulee ilmoittaa kantelun tekijälle. Toimipaikan tulee antaa tieto siirrettyyn asiaan annetusta vastauksesta siirron tehneelle valvontaviranomaiselle. Jos asia siirretään, kantelun tutkimatta jättämisestä ei tehdä päätöstä. (Varhaiskasvatuslaki 540/2018, §54.)

 

Muistutuksen voi toimittaa:

  • varhaiskasvatusyksikköön (Kinttalanharju 3, 98900 Salla)
  • Sallan kunnanviraston sivistystoimistoon (Postipolku 3, 98900 Salla)
  • sähköpostitse varhaiskasvatuspalveluiden johtajalle (josefiina.marola@salla.fi)

 

Muistutuksen tekemiseen saa tarvittaessa neuvoa sosiaaliasiamieheltä, jonka yhteystiedot löytyvät nettisivujemme lopusta.

 

Asiakaskyselyt

Tältä sivulta löydät asiakaskyselyjemme tulosten koonteja sekä niiden pohjalta laadittuja kehittämissuunnitelmia.

Asiakaskyselyn tulokset 2023

Askelmerkit kehittämiselle 2023-2025

Varhaiskasvatuksen hankkeet

 

Meneillään olevat hankkeet:

  • Laadun, arvioinnin ja johtamisen kehittäminen 8/2022-12/2023. (Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama) Tässä hankkeessa meillä on tavoitteena kasvunasenteen vahvistaminen, laadunhallinnan rakenteiden luominen ja kehittäminen sekä arviointikäytänteiden jalkauttaminen arjen työkaluiksi. Harjoittelemme ja otamme käyttöön erilaisia arvioinnin menetelmiä laatulupauksiamme eli varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmien toteutumista silmällä pitäen. Otamme käyttöön myös Karvin (Kansallinen koulutuksen arviointikeskus) Valssi – Varhaiskasvatuksen arviointijärjestelmän osaksi laadunhallintaamme.

 

  • Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin 2023-2024 (OKM)

 

  • Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetukseen koronaepidemian vaikutusten tasoittamiseksi vuosille 2022-2024 (OKM)

 

Päättyneet hankkeet:

  • Meijän pedagogiikkaa kohti Sallassa 4/2021-7/2022 (Opetushallituksen rahoittama Innovatiiviset oppimisympäristöt -hanke) Tämän hankkeen avulla uudistimme oppimisympäristöjä ja toimintakulttuuria eli paikallista meijän pedagogiikkaa. Painotimme kehittämistä valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman mukaiseen toimintaan Sallalaisen arvoperustan konkretisoinnin myötä. Kestävän elämäntavan painottaminen sekä yksilöllisen tuen kehittäminen ja siihen rakennettava digitaalinen tietopankki kasvattajille sisältyivät myös toimintakulttuurimme kehittämiseen. Hankkeen myötä kehitimme myös Sallan varhaiskasvatussuunnitelmaa ja siihen liittyvien varhaiskasvatuksessa käytettävien lomakkeiden ja muistioiden ilmettä. Brändäsimme mukaan myös Meijän pedagogiikan vasumaskotit.

Hankeraporttiin pääset tutustumaan: meijanpedagogiikka_HankeRaportti2022

 

Vihreä Lippu

Vihreä Lippu -ohjelmaa toteutetaan 1-2 vuoden mittaisissa projekteissa. Ensimmäisen projektin valitsimme teemalla JÄTTEIDEN VÄHENTÄMINEN. Jätteiden vähentämisen projekti alkaa syksyllä 2023 ja päätavoitteina ovat jätteiden lajittelun kuntoon saattaminen sekä kokonaisjätemäärän vähentäminen. Samalla perehdymme yhdessä siihen, kuinka jätteiden lajittelu ja vähentäminen säästää luontoa, ja miksi luonnonvarojen säästäminen on tärkeää.

Kinttalanharjun varhaiskasvatuskeskuksen ja toimiston käyntiosoite on Kinttalanharju 3, 98900 Salla.

Postit tulee lähettää osoitteeseen Kunnanvirasto, Postipolku 3, 98900 Salla.

Josefiina Marola

Varhaiskasvatuspalveluiden johtaja

Sivistyspalvelut

+358 - 407590171

Kinttalanharjun varhaiskasvatuskeskus, Kinttalanharju 3, 98900 Salla

Riikka Tikkanen

Varhaiskasvatuksen vastaava opettaja

Sivistyspalvelut

+358 - 406107420

Kinttalanharjun varhaiskasvatuskeskus
Kinttalanharju 3, 98900 Salla

Katja Roininen

Projektikoordinaattori

Sivistyspalvelut

+358 - 405167268

Kinttalanharjun varhaiskasvatuskeskus, Kinttalanharju 3, 98900 Salla

Kaisa Soppela

Koulukeskus/ Toimistosihteeri

Sivistyspalvelut

+358 - 406804019

Koulukeskus (ma - to), Varhaiskasvatus (perjantaisin)

 

Ryhmien yhteystiedot:

Varhaiskasvatus Puput

Alle 3-vuotiaat

Sivistyspalvelut

+358 - 400218151

Vuorohoito

Varhaiskasvatus Kuukkelit

Alle 3-vuotiaat

Sivistyspalvelut

+358 - 406482312

Varhaiskasvatus Ketut

3-4-vuotiaat

Sivistyspalvelut

+358 - 405192689

Varhaiskasvatus Porot

3-4-vuotiaat

Sivistyspalvelut

+358 - 400268619

Varhaiskasvatus Karhut

5-vuotiaat

Sivistyspalvelut

+358 - 405167889

Esiopetus Hirvet

Esiopetus

Sivistyspalvelut

+358 - 406377405

2-vuotinen esiopetuskokeilu

 

Sosiaaliasiamiehen yhteystiedot

Varhaiskasvatus on 1.9.2018 lähtien kuulunut sosiaaliasiamiespalveluiden piiriin. Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on esim. neuvoa asiakasta asiakaslain tai varhaiskasvatuslain soveltamiseen liittyvissä asioissa, avustaa muistutuksen ja kantelun teossa tai tiedottaa asiakkaan oikeuksista.

Sallan kunnassa sosiaaliasiamiespalvelua hoitaa Merikratos Oy.

Lisätietoa tästä linkistä.

Yhteystiedot

Neuvonta ti klo 12-15 ja ke-to klo: 10-13, p. 050 341 5244
Henkilökohtaisesta tapaamisesta tulee aina sopia etukäteen.

Merikratos Oy

Sähköposti: sosiaaliasiamies@merikratos.fi (ei suojattu, joten ethän lähetä salassapidettäviä tietoja)

Postiosoite:  Merikratos / sosiaaliasiamies
Pohjoisrinteentie 4
21410 LIETO