FI EN
Slide

Perusopetus

Perusopetus on maksutonta yleissivistävää koulutusta. Peruskoulu kestää yhdeksän vuotta ja se on tarkoitettu lapsille, jotka ovat iältään 7 – 16-vuotiaita. Sen tavoitteena on antaa valmiudet ja kelpoisuus seuraavan koulutusvaiheen opintoihin.

Jokainen Suomessa vakituisesti asuva lapsi on oppivelvollinen. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta, mutta koulu on mahdollista aloittaa myös vuotta aiemmin tai myöhemmin. Oppivelvollisuus päättyy, kun perusopetuksen 1. – 9.-luokat on suoritettu tai kun koulun aloituksesta on kulunut kymmenen vuotta.

 

Kunta voi järjestää myös lisäopetusta perusopetuksen suorittaneille henkilöille, esimerkiksi nuorelle yhdeksännen luokan jälkeen, jos hän haluaa korottaa arvosanojaan tai ei vielä tiedä, missä jatkaisi opintoja.  Samoin kunta voi järjestää aikuisten perusopetusta oppivelvollisuusiän ylittäneille, eli peruskoulun opintoja voi suorittaa aikuisenakin.

Kunta voi myös antaa maahanmuuttajaoppilaille perusopetukseen valmistavaa opetusta ennen varsinaisen perusopetuksen aloittamista.

Perusopetus Sallassa

Sallan perusopetuksen koulut toimivat samassa kiinteistössä Sallan koulukeskuksessa. Siellä toimivat Kirkonkylän koulu (alakoulu, luokat 1.-6.), Sallatunturin koulu (yläkoulu, luokat 7.-9.). Peruskoululaisia on yhteensä noin 200.

Järjestämme perusopetuksen siten, että jokainen lapsi voisi opiskella omien edellytystensä mukaisesti ja kokea oppimisen iloa. Haluamme tarjota turvallisen työskentely-ympäristön kaikille.

Sallan perusopetuksen toimintakulttuuria ohjaa neljä kehotusta: kohtaa, kuuntele, keskustele, kannusta. Näiden teemojen tehtävänä on edistää oppimisen iloa, ystävällisyyttä ja yhteisöllisyyttä.

Yksi toimivimmista keinoista kasvattaa hyvinvointia on osoittaa lapsille ja nuorille heidän vahvuutensa. Perusopetuksessa on tärkeää ohjata lapset ja nuoret löytämään luonteenvahvuutensa. Ne ovat kehitettäviä taitoja, jotka määrittelevät meitä parhaimmillamme. Ne auttavat myös kestämään vaikeuksia, joita väistämättä tulee vastaan.

Koulun tiloja käytetään myös kansalaisopiston, Koillis-Lapin musiikkiopiston sekä eri seurojen ja yhdistysten toimintaan. Esimerkiksi Sallan 4H-yhdistys pitää koululla maksuttomia kerhoja, joihin oppilaat voivat osallistua suoraan koulupäivän jälkeen.

Opetussuunnitelmat

Sallan kuntaan on laadittu paikallinen Sallan kunnan perusopetuksen opetussuunnitelma, joka pohjautuu valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin OPS2016.

 

Opetussuunnitelma

 

Kirkonkylän koulu

Alakoulu

Kuusamontie 65, 98900 SALLA
sähköposti: etunimi.sukunimi@salla.fi

Koulun johtaja

Jenni Tervo

Koulukeskus/ Kirkonkylän koulun johtaja

Sivistyspalvelut

+358 - 405953430

Sallan koulukeskus, Kuusamontie 65, 98900 Salla

Kanslia

Koulukeskus / Kanslia

Koulukeskus/ Kanslia

Sivistyspalvelut

+358 - 405193035

Kuusamontie 65, 98900 Salla


Kaisa Soppela

Koulukeskus/ Toimistosihteeri

Sivistyspalvelut

+358 - 406804019

Koulukeskus (ma - to), Varhaiskasvatus (perjantaisin)

 

 

Kotisivuille

Sallatunturin koulu

Yläkoulu

Kuusamontie 65, 98900 Salla
sähköposti: etunimi.sukunimi@salla.fi

Koulun johtaja

Outi Kettunen

Koulukeskus/ Sallatunturin koulun johtaja

Sivistyspalvelut

+358 - 400292794

Sallan koulukeskus, Kuusamontie 65, 98900 Salla

Opinto-ohjaaja

Henna Kivelä

Koulukeskus / Opinto-ohjaaja

Sivistyspalvelut

+358 - 405191013

Kanslia

Koulukeskus / Kanslia

Koulukeskus/ Kanslia

Sivistyspalvelut

+358 - 405193035

Kuusamontie 65, 98900 Salla


Kaisa Soppela

Koulukeskus/ Toimistosihteeri

Sivistyspalvelut

+358 - 406804019

Koulukeskus (ma - to), Varhaiskasvatus (perjantaisin)

 

Kotisivuille

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään Kirkonkylän koulussa koulukeskuksen tiloissa. Siihen ovat oikeutettuja ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaat. Siihen voivat osallistua myös ne muiden vuosiluokkien oppilaat, joilla on perusopetuslain mukainen päätös erityisestä tuesta.

Toiminnan lähtökohtana on turvallisen kasvuympäristön tarjoaminen lapselle ennen ja jälkeen koulupäivän. Tarkoituksena on tukea lapsen kasvua ja kehitystä, luoda perustaa hyville vapaa-ajanviettotavoille ja auttaa perheitä kasvatustehtävässä.

Aamupäivätoimintaa järjestetään tarpeen mukaan aamuisin kello 6.45 alkaen koulupäivän alkuun saakka, ja iltapäivätoimintaa joustavasti koulupäivän jälkeen kello 16.30 asti koulupäivisin.

Aamulla oppilaille tarjotaan aamupala ja iltapäivällä välipala. Toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista, ja siitä peritään osallistumismaksu. Maksu on kiinteä 50 €/ kuukausi, ja yksittäisen toimintapäivän maksu on viisi euroa (max. viisi toimintakertaa/kuukausi). Sisaralennus on puolet kuukausimaksusta.

Aipparin toiminnan tarkoitus on tarjota lapselle monipuoliset mahdollisuudet osallistua ohjattuun ja valvottuun toimintaan turvallisessa ja virikkeellisessä ympäristössä.

Toiminnassa tarjotaan mahdollisuuksia muun muassa leikkiin, askarteluun, liikuntaan, leipomiseen, ulkoiluun ja retkiin lähimaastoon, kirjastoon tai vaikka keilahallille.

Toiminnassa työskentelee koulunkäynninohjaajia ja sitä koordinoi Kirkonkylän koulun johtaja. Tervetuloa mukaan aippariin!

Oppimisen kolmiportainen tuki

Perusopetuksessa oppilaalle annetaan tarpeen mukaan yleistä, tehostettua ja erityistä tukea. Tukea annetaan niin kauan ja sen tasoisena kuin se on tarpeellista. Ensisijaisesti tuki annetaan oppilaalle omassa opetusryhmässä ja koulussa erilaisin joustavin järjestelyin.

Oppilaan saaman tuen tulee olla

  • joustavaa
  • pitkäjänteisesti suunniteltua
  • tuen tarpeen mukaan muuttuvaa.

Tuen tarve voi vaihdella

  • tilapäisestä jatkuvaan
  • vähäisestä vahvempaan
  • yhden tukimuodon tarpeesta useamman tukimuodon tarpeeseen.

Oppilaalla on oikeus saada riittävää kasvun ja oppimisen tukea heti, kun tuen tarve ilmenee. Opetuksen järjestäjä vastaa kolmiportaisen tuen suunnittelusta ja järjestämisestä.

Koulujen työajat

Lukuvuoden 2023 – 2024 työaika

Syyslukukausi alkaa ke 9.8.2023 ja päättyy to 21.12.2023.

Lauantaityöpäivä, Kodin ja koulun päivä, la 23.9.2023

Syysloma on 16. – 22.10.2023 (vko 42)

Kevätlukukausi alkaa ma 8.1.2024 ja päättyy la 1.6.2024

Talviloma on 4. – 10.3.2024 (vko 10)

Vapaapäivä pe 10.5.2024

Suunnittelupäivät ovat 7. – 8.8.2023 ja 20.1.2024 (Veso)

Oppilashuolto

Oppilashuolto on oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä.

Tavoitteena on luoda terve ja turvallinen oppimis- ja kasvuympäristö, suojata mielenterveyttä ja ehkäistä syrjäytymistä sekä edistää kouluyhteisön hyvinvointia.

Tietosuojaseloste oppilashuolto_lukio (tiedosto)

Kouluterveydenhoitaja

Solja Kairala
P. 040 535 0619
etunimi.sukunimi@salla.fi

Kouluterveydenhoitaja on pääsääntöisesti koululla ma-to klo 8 – 15. Puhelintunti on maanantaisin klo 8 – 9.

Vastaanotto ilman ajanvarausta on

  • maanantaisin klo 10.30–12.00
  • tiistaisin klo 10.30–12.00
  • keskiviikkoisin klo 10.30–12.00
  • torstaisin klo 10.30–12.00

Oppilaat tai vanhemmat voivat varata terveydenhoitajalta myös muita aikoja.

Koulukuraattori

Koulukuraattori Tuija Vuorela
P. 040 184 9404
etunimi.sukunimi@salla.fi

Koulukuraattori on koulukeskuksessa ma klo 12 – 16 ja ti-pe klo 8 – 16.

Kynnys koulukuraattorin luo on matala. Oppilas voi mennä kuraattorin luo omasta aloitteestaan, tai koulun aikuiset, oma perhe tai viranomaiset voivat ohjata hänet kuraattorille.

Koulukuraattorin tehtävänä on

  • lapsen ja nuoren avun ja tuen tarve tarpeen tunnistaminen, tarvittaessa yhteistyössä huoltajan kanssa.
  • tukea oppilaiden sosiaalista kasvua ja toimintakykyä. Keinoja tähän ovat yksilö-, ryhmä- ja luokkatyöskentely, kuten yksilötapaamiset, oppitunnit sovitusta aiheesta ja vertaisryhmätyö.
  • huolehtia omalta osaltaan oppilaiden oikeusturvasta ja sen toteutumisesta kouluyhteisössä siten, että oppilas saa tarvitsemansa tuen ja palveluohjauksen.
  • toimia yhteistyössä rehtorin, opettajien, vanhempien ja koulun muun henkilökunnan kanssa. Hän myös antaa heille asiantuntija-apua ja neuvontaa oppilashuollon sosiaalisissa kysymyksissä.
  • Koulukuraattori edustaa esiopetuksessa, perusopetuksessa ja lukiossa sosiaalityön asiantuntemusta.
Muut oppilashuollon palvelut

Muiden oppilashuoltopalveluiden tiedot löytyvät opetussuunnitelmaan liittyvästä oppilashuoltosuunnitelmasta. Lisätietoa antavat myös koulujen johtajat, koulukuraattori ja kouluterveydenhoitaja.

Kouluruokailu

Kouluruokailu järjestetään ohjatusti ja yleisten ravitsemus- ja terveysnäkökulmien mukaisesti. Oppilaille tarjotaan jokaisena työpäivänä täysipainoinen maksuton ateria.

Ruokalista on koulun omilla verkkosivuilla.

Hammashuolto

Hammashuoltoa annetaan Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksen suun terveydenhuollossa, joka sijaitsee osoitteessa Jungintie 3.

Koululaisille tehdään hammastarkastus kerran vuodessa tai tarpeen vaatiessa. Hammashuolto on yksilöllistä. Alla 18-vuotiaiden hammashuolto on maksutonta, mutta yli 15-vuotiaalta peritään peruuttamattomasta ja käyttämättömästä hoitoajasta maksu.

Tapaturmat ja vakuutukset

Sallan kunta on vakuuttanut koululaiset tapaturmavakuutuksella LähiTapiolassa.

  • Ilmoita aina tapahtuneesta tapaturmasta kouluun.
  • Koulussa tai matkalla tapahtuneesta tapaturmasta vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöön tekee koulu.
  • Vakuutuksesta korvataan lääkärikäynnit, lääkekulut, matkakulut tutkimuksiin ja hoitoihin sekä koulukyydit, jos vakuutettu ei pysty kulkemaan kouluun normaalilla tavalla. Siitä pitää olla lääkärintodistus.
  • Vakuutuksesta ei korvata saattajan matkakuluja, rikkimenneitä vaatteita, kännyköitä eikä välillisiä kuluja, esimerkiksi ansionmenetystä.

Ohje huoltajalle

  • Huoltajat voivat hakea lapsen tapaturman hoidosta aiheutuneita kuluja osoitteessa: lahitapiola.fi/yritys
  • Ilmoita vahingosta — hae korvausta — yksityistapaturma — avaa lomake ja vastaa kahteen ensimmäiseen kysymykseen Kyllä
  • Kuluja voi myös ilmoittaa puhelimitse numeroon 09 4532316 arkisin klo 8 – 17.
  • Säilytä kaikki vahinkoon liittyvät tositteet vuoden ajan.

Linkki LähiTapiolan ohjeistukseen (liitteenä)

Koulukuljetukset

Perusopetuslain mukaan, jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen. Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus.

Lisätietoja Sallan kunnan koulukuljetuksista saa koulujen johtajilta sekä sivistysjohtajalta.

Koulukuljetusopas 2023