FI EN
Slide

Esiopetus

Sallan kunnassa jatkuu opetus- ja kulttuuriministeriön määräämä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu. Tämä tarkoittaa, että vuonna 2016 syntyneet lapset jatkavat esiopetusta ja vuonna 2017 syntyneet aloittavat esiopetuksen syksyllä 2022. Kokeilu päättyy keväällä 2024.

eDaisy on Sallan kunnan varhaiskasvatuksen sähköinen asiointipalvelu, jossa huoltajat hoitavat varhaiskasvatuspalveluihin liittyvät hakemukset kuten esiopetukseen ilmoittautumisen. Palveluun kirjaudutaan aina Suomi.fi-palvelun kautta vahvalla tunnistautumisella joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

eDaisy

Esiopetukseen tutustutaan elokuussa ennen kauden alkua. Samalla järjestetään infotilaisuus vanhemmille.

Esiopetusta järjestetään Kinttalanharjun varhaiskasvatuskeskuksessa. Lapset osallistuvat siihen kouluvelvollisuutta edeltävänä vuonna eli kuusivuotiaina.

Esiopetusta annetaan viitenä päivänä viikossa ja enintään viisi oppituntia päivässä. Lapsen oikeus varhaiskasvatuspaikkaan säilyy esiopetuksen ajan. Perusopetuslain mukaan lapsen tulee osallistua vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan.

Esiopetuksessa työskentelee varhaiskasvatuksen opettajia ja hoitajia sekä koulunkäynninohjaajia.

Esiopetukseen ilmoittaudutaan keväällä erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

Tavoitteet

Esiopetus on tärkeä ajanjakso lapsen elämässä. Esiopetus suunnitellaan ja toteutetaan siten, että lapsilla on mahdollisuus innostua, kokeilla ja oppia uutta. Leikkiessään ja toimiessaan erilaisissa oppimisympäristöissä lapset laajentavat osaamistaan eri tiedon­ ja taidonaloilla. Esiopetuksessa lapsilla on tilaisuuksia monipuoliseen vuorovaikutukseen ja sosiaalisten taitojensa vahvistamiseen. Tavoitteena on, että lapset oppivat arvostamaan ihmisten yhdenvertaisuutta ja omaa ainutlaatuisuuttaan.

Varhaiskasvatus ja siihen kuuluva esiopetus sekä perusopetus muodostavat lapsen kasvun ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden ja perustan elinikäiselle oppimiselle. Esiopetuksen keskeisenä tehtävänä on edistää lapsen kasvu­, kehitys­ ja oppimisedellytyksiä. Toimintaa suunnitellaan lapsilähtöisesti ja sen tehtävä on vahvistaa lapsen myönteistä minäkuvaa ja käsitystä itsestään oppijana. Esiopetusta kehitetään inkluusion periaatteiden mukaisesti. Esiopetuksella on suuri merkitys lasten kasvun ja oppimisen tuen tarpeiden varhaisessa havaitsemisessa, tuen antamisessa ja samalla vaikeuksien
ehkäisemisessä.

Työtavat

Lapset oppivat esiopetuksessa leikkien, liikkuen, tutkien, erilaisia työtehtäviä tehden, itseään ilmaisten sekä taiteisiin perustuvassa toiminnassa. Myönteiset tunnekokemukset, ilo ja uutta luova toiminta edistävät oppimista ja innostavat kehittämään omaa osaamista. Esiopetuksessa panostetaan monipuolisiin, lasten aktiivisuutta ja luovuutta edistäviin työtapoihin. Yksi tärkeimmistä työtavoista on leikki. Lapsi oppii leikin kautta, ja leikki on lapsen tapa elää sekä hahmottaa maailmaa. Sallan kunnan esiopetuksessa panostetaan leikkipedagogiikkaan ja ohjattuun leikkiin sekä annetaan lapselle mahdollisuus myös omaehtoiseen leikkiin.

Esiopetuksen tehtävänä on tukea lapsen laaja-alaista oppimista. Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon muodostamaa kokonaisuutta. Osaaminen tarkoittaa myös kykyä käyttää tietoja ja taitoja tilanteen edellyttämällä tavalla.

Esiopetus edistää lasten osaamista heidän ikätasonsa mukaisesti seuraavilla osa-alueilla:

  • ajattelu ja oppiminen
  • kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
  • itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
  • monilukutaito
  • tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
  • osallistuminen ja vaikuttaminen

Esiopetuksessa ei ole erillisiä oppiaineita, vaan opetus toteutetaan oppimiskokonaisuuksina. Niiden suunnittelussa otetaan huomioon lasten mielenkiinnon kohteet sekä yksilölliset ja esiopetuksen yleiset tavoitteet. Toiminnassa otetaan huomioon luonto, luontopainotteisuus ja kestävän kehityksen mukainen elämäntapa.

Esiopetuksen opetuksen oppimiskokonaisuudet

  • ilmaisun monet muodot
  • kielen rikas maailma
  • minä ja meidän yhteisömme
  • tutkin ja toimin ympäristössäni
  • kasvan ja kehityn
Oppimissuunnitelma

Jokaiselle lapselle laaditaan esiopetuksen alussa lapsen yksilöllinen oppimissuunnitelma yhteistyössä lapsen ja huoltajien kanssa. Siinä sovitaan mm. lapsen esiopetuksen järjestämisestä hänen yksilöllisistä tarpeistaan, toiveistaan ja oppimisen tavoitteista käsin.

Lasten osaamistasolle ei opetussuunnitelmassa aseteta yhteisiä tavoitteita. Yksilöllisesti pohditut tavoitteet hyödyttävät lasten kasvua ja oppimista, joten opettaja keskustelee kunkin lapsen yksilöllisistä tarpeista, toiveista ja oppimisen tavoitteista lapsen ja hänen huoltajansa kanssa. Esiopetuksen henkilöstö ottaa nämä tarpeet ja toiveet huomioon opetusta suunniteltaessa sekä oppimisympäristöjen kehittämisessä.

Tarkoituksena on turvata lapselle hyvät kasvun ja oppimisen edellytykset. Suunnitelmaa arvioidaan yhdessä huoltajan kanssa aina tarvittaessa, viimeistään ennen esiopetuksen päättymistä kevätlukukaudella.

Opetussuunnitelmat ja ohjaavat asiakirjat

Sallan kunnan esiopetuksen opetussuunnitelmassa kerrotaan muun muassa esiopetuksen tehtävästä ja yleisistä tavoitteista, toimintakulttuurista, esiopetuksen toteuttamisen periaatteista sekä kasvun ja oppimisen tuesta ja opiskeluhuollosta. Suunnitelmaan voi tutustua alla olevan linkin kautta.

Esiopetuksen Opetussuunnitelma 2022

2 v. Esiopetuskokeilun Opetussuunnitelma

Kiusaamisen Ehkaisy Ja Puuttuminen

Oppimisen kolmiportainen tuki

Esi- ja perusopetuksessa lapselle annetaan tarpeen mukaan yleistä, tehostettua tai erityistä tukea. Tukea annetaan niin kauan ja sen tasoisena kuin se on tarpeellista. Ensisijaisesti tuki annetaan lapselle omassa esiopetusryhmässä erilaisin joustavin järjestelyin.

Lapsen saaman tuen tulee olla

  • joustavaa
  • pitkäjänteisesti suunniteltua
  • tuen tarpeen mukaan muuttuvaa.

Tuen tarve voi vaihdella

  • tilapäisestä jatkuvaan
  • vähäisestä vahvempaan
  • yhden tukimuodon tarpeesta useamman tukimuodon tarpeeseen.

Lapsella on oikeus saada riittävää kasvun ja oppimisen tukea heti, kun tuen tarve ilmenee. Opetuksen järjestäjä vastaa kolmiportaisen tuen suunnittelusta ja järjestämisestä.

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuollolla tarkoitetaan lapsen hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa esiopetuksessa. Lapsella on oikeus saada maksutta opiskeluhuolto, jota opetukseen osallistuminen edellyttää. Opiskeluhuoltotyössä otetaan huomioon lapsen edun ensisijaisuus.

Sallan kunnan (opetuksen järjestäjän) esiopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma löytyy tästä.

Arviointi ja kehittäminen

Tältä sivulta löydät asiakaskyselyjemme tulosten koonteja.

Asiakaskyselyn tulokset 2023

Askelmerkit kehittämiselle 2023-2025

 

Yhteystiedot

Esiopetus Hirvet

Esiopetus

Sivistyspalvelut

+358 - 406377405

2-vuotinen esiopetuskokeilu

 

Kinttalanharjun varhaiskasvatuskeskuksen ja toimiston käyntiosoite on Kinttalanharju 3, 98900 Salla.

Postit tulee lähettää osoitteeseen Kunnanvirasto, Postipolku 3, 98900 Salla.

 

 

Josefiina Marola

Varhaiskasvatuspalveluiden johtaja

Sivistyspalvelut

+358 - 407590171

Kinttalanharjun varhaiskasvatuskeskus, Kinttalanharju 3, 98900 Salla

Kaisa Soppela

Koulukeskus/ Toimistosihteeri

Sivistyspalvelut

+358 - 406804019

Koulukeskus (ma - to), Varhaiskasvatus (perjantaisin)